Uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku
9 marca 2017 r. przybyli do Centrum
Kongresowego UP w Lublinie
na Dzień Otwarty.
Wydarzenie rozpoczęło się o godzinie 10:00 uroczystym otwarciem, którego dokonał
prof. dr hab. Zygmunt Litwińczuk Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W słowach skierowanych do maturzystów zwrócił uwagę na to, jak ważną decyzją
jest dla młodego człowieka wybór uczelni oraz kierunku studiów. Zachęcił
wszystkich odwiedzających do czynnego zapoznania się z ofertą edukacyjną,
działalnością kół naukowych oraz organizacji studenckich (samorządu
studenckiego, zespołu pieśni i tańca, chóru uniwersyteckiego).
Zwiedzający mieli możliwość wzięcia udziału w warsztatach popularnonaukowych,
interaktywnych pokazach związanych m.in. z biologią, fizyką, chemią, przyrodą.
Każdy uczestnik spotkania mógł sprawdzić swoją wiedzę w różnych dziedzinach np.
w konkursie na temat zdrowego odżywiania, rozpoznawania przypraw, wiedzy o
turystyce, leśnictwie, hodowli zwierząt itp.
Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz florystyczny, pokaz druku elementów
maszyn w 3d oraz różne technologie wytwarzania: przekąsek zbożowych np. chrupki
o zadziwiających smakach tj. brokułowe, kebabowe…, lody, desery, ciasteczka,
gofry, tartinki… i ich degustacja. Młodzież mogła zapoznać się z rodzajami ziół,
ich zastosowaniem, a także otrzymać sadzonki np. bazylii, mięty, melisy, hyzopu.
Wykładowcy prezentowali przygotowane wykłady, opowiadali o zaletach studiowania
na ich wydziale oraz służyli radą, natomiast żacy opowiadali o codziennym życiu
studenckim.
Nasi uczniowie wiele ciekawych informacji otrzymali z ust pani dr hab. inż.
Katarzyny Kozłowicz pracownika Katedry Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu
Spożywczego na Wydziale Inżynierii Produkcji, opiekuna naukowego Studenckiego
Koła Naukowego Chłodnictwa.
Spotkanie bardzo spodobało się uczniom klasy trzeciej Technikum kształcącym w
zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, gdyż w „namacalny” sposób
mogli dostrzec zalety oraz korzyści płynące ze zdobycia wykształcenia.
Monika Wójcik
W dniu 24 lutego 2017r. uczniowie naszej szkoły wzięli
udział w wizycie na Wydziale Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Przyrodniczego w
Lublinie.
Zapoznali się z ofertą studiów na UP w Lublinie, bazą, ofertą zajęć dodatkowych.
Następnie wzięli udział w wykładzie
„Dlaczego
jeż ma kolce? Biomimetyka i bioinspiracje w inżynierii
rolniczej w którym
dr hab. inż.
Grzegorz Łysiak przedstawił o
interdyscyplinarne związki w zakresie fizjologii roślin i zwierząt, ekologii
oraz ich inżynierskich zastosowaniach do projektowania nowych materiałów,
urządzeń i systemów inspirowanych naturą.
Po wykładzie uczniowie (wszyscy uczący się w zawodzie
technik mechanizacji rolnictwa) wzięli udział w zajęciach warsztatowych na
hamowni silnikowej i podwoziowej. Organizacją wyjazdu ze strony UP zajmował się
pan dr hab. Tomasz Oniszczuk. W czasie wizyty opiekował się nami pan dr hab.
Grzegorz Zając. Wszyscy uczniowie wrócili zadowoleni z wyjazdu i udziału w
interesujących zajęciach warsztatowych.
Jolanta Olszyńska
Zdjęcia powyżej wykonał Radosław Matysiak uczeń klasy IV BTP a poniżej zdjęcia wykonane przez Jolantę Olszyńską.
Uczniowie Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych 16 lutego 2017r. odbyli wycieczkę do Lublina na Uniwersytet Przyrodniczy. Cel wyjazdu był edukacyjny, młodzież uczestniczyła w projekcie pt.: ,,Ocena mikrobiologiczna żywności pochodzenia zwierzęcego’’ zorganizowanym na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki. Pobyt uczniów rozpoczął się od spotkania w bibliotece z władzami wydziału: Panią Dziekan Wydziału prof. Dr hab. Joanną Barłowska i Panem Prodziekanem Dr hab. Markiem Babiczem prof. nadzw. UP. Na wstępie Pani Dziekan powitała młodzież, zapoznała z działalnością wydziału oraz przedstawiła ofertą edukacyjną uczelni. W spotkaniu również uczestniczyła grupa przedstawicieli samorządu studenckiego, którzy towarzyszyli nam przez cały czas naszego pobytu. Studenci podzielili się informacjami na temat wybranych przez nich kierunków studiów, jak spędzają wolny czas, rozwijają swoje pasje i zainteresowania, jak wygląda życie studenckie, bo studiowanie to nie tylko nauka, o czym nas przekonali. Następnie głos zabrał Prodziekan Marek Babicz , który przedstawił krótką prezentację uczelni. Kolejnym punktem wycieczki była realizacja w/w projektu w formie krótkiego wykładu i warsztatów laboratoryjnych, które poprowadził dr inż. Andrzej Lisowski. Uczniowie po raz pierwszy zetknęli się z pewnymi technikami stosowanymi w laboratorium. Zajęcia odbywały się w Pracowni Katedry Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, były bardzo dobrze przygotowane, a uczniom dostarczyły wiele pozytywnych wrażeń. Młodzież wzbogaciła swoją wiedzę i nabrała doświadczenia. Podsumowaniem projektu było wręczenie certyfikatów, wspólne rozmowy przy herbatce z władzami wydziału, studentami oraz podziękowania. Na zakończenie pobytu zwiedziliśmy obiekty uczelni, po których przewodnikiem była studentka turystyki. W budynku głównym /rektoracie/ oglądaliśmy laboratoria, a następnie udaliśmy się do budynku biblioteki głównej, Centrum Kongresowego oraz nowoczesnego Centrum Sportowo-Rekreacyjnego z basenem i halami sportowymi. Naszym oczom nie umknął widok uczących się studentów na korytarzach - bo to przecież trwała sesja egzaminacyjna. Zdobyte informacje na pewno będą pomocne młodzieży przy wyborze odpowiednich kierunków studiów.
Władzom uczelni UP w Lublinie dziękujemy za miłe przyjęcie oraz przeprowadzenie zajęć z naszymi uczniami. Maria Wolan
W
dniu 13 lutego 2017r nastąpiło podpisanie listu intencyjnego. Naszą szkołę
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Potoczku reprezentował dyrektor
Dariusz Wolan a Uniwersytet przyrodniczy w Lublinie reprezentował Prorektor ds.
studenckich i dydaktyki prof. dr hab. Halina Buczkowska. Umowę ze strony UP
podpisały Panie dr. hab. Mirosława
Chwil i dr Grażyna Zawiślak z Wydziału Ogrodnictwa i Architektury
Krajobrazu a z naszej dyrektor Dariusz Wolan.
Podpisanie listu było połączone z spotkaniem informacyjnym z
klasą IV technikum o kierunkach kształcenia na UP w Lublinie oraz
o możliwościach dodatkowego rozwijania zainteresowań
w czasie studiów. Uczniowie klasy IV z zainteresowaniem wysłuchali
podstawionych bardzo ważnych dla nich informacji.
Jolanta Olszyńska
Następnie panie dr. hab. Mirosława Chwil i Pani dr Grażyna
Zawiślak przeprowadziły warsztaty o czym informacja poniżej.
Pierwsze zajęcia odbyły się już 13 lutego 2017 r. Warsztaty zostały
przeprowadzone w pracowni chemicznej w
naszej szkole z zakresu dwóch dziedzin: zielarstwa i kosmetologii. Podczas
pierwszej części uczniowie dostali precyzyjne instrukcje, na podstawie których
przygotowywali musujące kule do
kąpieli oraz balsam do ust. W części drugiej poświęconej zielarstwu młodzież
poznała różne gatunki ziół, porównując ich wygląd, zapach
i smak. Każdy uczestnik miał możliwość poznania sposobów tworzenia
pęczków ze świeżych ziół, technik suszenia, a także dokonywał oceny
organoleptycznej ziół świeżych i suszonych.
Warsztaty były bardzo ciekawie przeprowadzone przez pracowników Uniwersytetu
Przyrodniczego, uczniowie z entuzjazmem i zapałem wykonywali powierzone im
zadania a zdobytą wiedza na pewno wykorzystają.
Justyna Wielgus
10 stycznia 2017r. na Wydziale Biologii, Nauk o Zwierzętach i Biogospodarki Uniwersytu Przyrodniczego w Lublinie odbyło się spotkanie władz wydziału z przedstawicielami naszej szkoły. Władze wydziału reprezentowali:
DZIEKAN Prof. dr hab. Joanna Barłowska
PRODZIEKAN Dr hab. Marek Babicz prof. nadzw. UP
naszą szkołę reprezentowali:
Dyrektor Dariusz Wolan
Wicedyrektor Andrzej Olszyński
Kierownik szkolenia praktycznego Hołody Marek
Przewodnicząca Zespołu Nauczycieli Przedmiotów Zawodowych Helena Ślusarz
Pani dziekan Prof. dr hab. Joanna Barłowska przedstawiła kierunki na których kształceni są studenci oraz przedstawiła możliwe obszary współpracy. Dyrektor Dariusz Wolan przedstawił naszą szkołę i przestawił którymi obszarami jesteśmy zainteresowani.
Szczegóły współpracy zostały ustalone z Panem prodziekanem Dr hab. Markiem Babiczem prof. nadzw. UP.
Na przełomie lutego i marca nasi uczniowie wezmą po raz pierwszy udział w zajęciach na uczelni.