Podstawą do dobrego wykonywania pracy jest znajomość towaroznawstwa surowców stosowanych w produkcji potraw i napojów.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
Aby uzyskać tytuł zawodowy należy zdać w trakcie nauki egzamin z zakresu następującej kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Kucharz może podejmować pracę zarówno w gastronomii otwartej (restauracje, bary, kawiarnie) jak i zamkniętej (stołówki).
Placówki te mogą funkcjonować samodzielnie lub być częścią innej działalności, typu hotele, pensjonaty, itp.
Może także podejmować działalność
gospodarczą na własny rachunek w tym tak popularnym
ostatnio cateringu.
powrót do strony rekrutacja