Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole
Nakrywanie do stołu jest cenną umiejętnością nie tylko w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, ale też w życiu codziennym i na przyjęciach okolicznościowych w domu i w lokalach gastronomicznych. Młodzież chętnie ćwiczy i usprawnia umiejętności zawodowe na zajęciach praktycznych: Obsługa klientów w gastronomii. Wspólne zajęcia są okazją do refleksji z odbytych praktyk zawodowych, czy też z opanowanych już doskonale umiejętności. Młodzież z pasją doskonali składanie serwetek i serwet płóciennych różnymi metodami. Uczniowie sprawnie potrafią nakrywać do stołu na przyjęcia okolicznościowe zasiadane, czy też w formie bufetów. Fajnie radzą sobie z nakryciem w obecności gościa, czy też z fizyczną realizacją zamówienia i z wystawieniem rachunku.
Poprawnie zastawiony stół wygląda pięknie, ale jest także dla gości wygodny, ergonomiczny i bezstresowy.
H. Ślusarz
-------------------------------------------------------------
W dniu 9 lutego 2021 roku na zajęciach praktycznych uczniowie klasy 2P4 w grupach przygotowali:
-paczki;
-faworki;
-oponki.
Sporządzili także kawę z czekoladą z Thermomixu.
Wykonanie tych słodkości ćwiczyli i doskonalili przed tłustym czwartkiem.
Danuta Sołtys z młodzieżą
-------------------------------------------------------------
W dniu 3 grudnia 2020r.otrzymaliśmy do Szkoły nagrody w postaci powerbanków , dyplomów i innych materiałów promocyjnych z konkursu „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Pan dyrektor Dariusz Wolan osobiście wręczył nagrody uczestnikom konkursu z życzeniami kolejnych takich przedsięwzięć i inicjatyw.
Celem Konkursu była edukacja oraz budowanie świadomości w zakresie tradycji i dorobku polskiego sektora rolno – spożywczego oraz możliwości związanych z pracą w tym obszarze gospodarki oraz promowanie spożycia i produkcji wołowiny oraz mięsa z indyka poprzez platformę edukacyjną wspierającą potencjalnych przyszłych pracowników sektora rolno-spożywczego i połączenie ich z praktyką. Konkurs przeprowadzany był na terenie Rzeczypospolitej Polskiej za pośrednictwem strony internetowej www.akademiawiedzyomiesie.pl
Konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem.
Z ZSCKR z Potoczka wystartowały dwie drużyny:
„Klasa 2P4” - grupa 9 osób pod kierunkiem Heleny Ślusarz
„Aktywni z Potoczka” - grupa 7 osób pod kierunkiem pani Justyny Wielgus
Laureatami konkursu zostały niestety inne 4 zespoły.
Obie drużyny z Potoczka zostały wyróżnione (z 18 innymi) za kreatywność w tworzeniu hasła promującego pracę w zakładach przetwórstwa mięsa drobiowego i wołowego. Nasze też prace będą inspiracją do promocji tego profilu.
Dziękujemy młodzieży za pracę w zespołach i zachęcamy wszystkich uczniów do rozwijania swoich talentów i pasji zawodowych.
Justyna Wielgus, Helena Ślusarz z młodzieżą
-------------------------------------------------------------
Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat
szkodliwości drobiu, rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz sprawdzenie
kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na
przygotowaniu i zaserwowaniu potraw, których głównym składnikiem było mięso
drobiowe.
Oprócz części
konkursowej organizatorzy przygotowali część edukacyjną składającą się z live
cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji EURO TOQUES
oraz wykładów dietetyków na temat zdrowej diety.
Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu przystawki i dania głównego, w
których na pierwszym planie miało znaleźć się mięso drobiowe.
Dobór pozostałych składników do wykonania potraw był dowolny.
Uczniowie naszej szkoły przygotowali przystawkę składającą się z: kotlecików z
fileta drobiowego z dodatkiem fety i pietruszki, obsmażonych w sezamie, podanych
z dipem czosnkowo- ogórkowym. Danie drugie składało się z podudzi kurczaka,
które zostały wytrybowane, a następnie nadziane przygotowanym farszem. Główne
danie zostało podane z brązowym ryżem, marchewką karmelizowaną oraz sosem
musztardowym.
Potrawy przygotowane
i zaprezentowane przez młodzież okazały się tak dobre, że zapewniły nam awans do
drugiej części konkursu, czyli finału etapu regionalnego.
W finale, który
rozegrano 6 lutego nasza szkoła walczyła o pierwsze miejsce i awans do etapu
ogólnopolskiego z pięcioma drużynami reprezentującymi szkoły: ZSCKR w Jabłoniu,
ZSCKR w Leśnej Podlaskiej, Zespół Szkół w Parczewie, Zespół Szkół Zawodowych nr
1 we Włodawie i Zespół Szkół w Lublinie.
Po zaciętej
rywalizacji nasza drużyna zdobyła III miejsce.
Uczniowie przygotowali wyśmienite danie ze składników wyznaczonych przez Szefa
Kuchni, a były nimi: kalafior, pieczarki, ciasto francuskie oraz filet z
kurczaka. Przygotowane z tych składników danie składało się z ravioli na bazie
ciasta francuskiego nadzianych farszem z pieczarek i kalafiora, do tego filet z
kurczaka podsmażony, a wcześniej zamarynowany w ziołach. Ola i Kuba przygotowali
również sos na bazie czerwonego wina oraz puree z zielonego groszku. Danie
wyglądał efektownie i smakowało wyśmienicie.
Konkurs oceniany był przez jury w składzie: Łukasz Konik – Szef Kuchni oraz
członek EURO TOQUES Polska, Bartłomiej Sarnowski,
szef kuchni w restauracji Frizzante w Lublinie, Artur Wawer –
członek EURO TOQUES Polska, Justyna Siwiela- Tomaszczyk- dietetyk
i właścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii „VitaNutrica”
oraz Maciej Bujnik – Dyrektor Biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i
Producentów Jaj.
Składamy gratulacje
dla uczniów naszej szkoły, którzy wykazali się dużymi umiejętnościami i wiedzą
podczas konkursu oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.
-------------------------------------------------------------