Praktyczna nauka zawodu w naszej szkole

nowsze wiadomości

Zajęcia praktyczne w klasie III FTP technik żywienia i usług gastronomicznych

Nakrywanie do stołu jest cenną umiejętnością nie tylko w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, ale też w życiu codziennym i na przyjęciach okolicznościowych w domu i w lokalach gastronomicznych. Młodzież chętnie ćwiczy i usprawnia umiejętności zawodowe na zajęciach praktycznych: Obsługa klientów w gastronomii. Wspólne zajęcia są okazją do refleksji z odbytych praktyk zawodowych, czy też z opanowanych już doskonale umiejętności. Młodzież z pasją doskonali składanie serwetek i serwet płóciennych różnymi metodami. Uczniowie sprawnie potrafią nakrywać do stołu na przyjęcia okolicznościowe zasiadane, czy też w formie bufetów. Fajnie radzą sobie z nakryciem w obecności gościa, czy też z fizyczną realizacją zamówienia i z wystawieniem rachunku.

Poprawnie zastawiony stół wygląda pięknie, ale jest także dla gości wygodny, ergonomiczny i bezstresowy.

H. Ślusarz 

 

           

 

powrót do góry strony

------------------------------------------------------------- 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE 2P4

W dniu 9 lutego 2021 roku na zajęciach  praktycznych  uczniowie klasy 2P4  w grupach przygotowali:

-paczki;

-faworki;

-oponki.

Sporządzili także kawę z czekoladą z Thermomixu.

Wykonanie tych słodkości ćwiczyli  i doskonalili przed tłustym czwartkiem.

Danuta Sołtys z młodzieżą

 

         

powrót do góry strony

------------------------------------------------------------- 

Rozdanie nagród z konkursu: Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu

W dniu 3 grudnia 2020r.otrzymaliśmy do Szkoły nagrody w postaci powerbanków , dyplomów i innych materiałów promocyjnych z konkursu „Akademia wiedzy o mięsie od pola do stołu” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Pan dyrektor Dariusz Wolan osobiście wręczył nagrody uczestnikom konkursu z życzeniami kolejnych takich przedsięwzięć i inicjatyw.

Celem Konkursu była edukacja oraz budowanie świadomości w zakresie tradycji i dorobku polskiego sektora rolno – spożywczego oraz możliwości związanych z pracą w tym obszarze gospodarki oraz promowanie spożycia i produkcji wołowiny oraz mięsa z indyka poprzez platformę edukacyjną wspierającą potencjalnych przyszłych pracowników sektora rolno-spożywczego i połączenie ich z praktyką. Konkurs przeprowadzany był na terenie Rzeczypospolitej Polskiej za pośrednictwem strony internetowej www.akademiawiedzyomiesie.pl

Konkurs spotkał się z dużym zainteresowaniem.

Z ZSCKR z Potoczka wystartowały dwie drużyny:

  1. Klasa 2P4” - grupa 9 osób pod kierunkiem Heleny Ślusarz

  2. Aktywni z Potoczka” - grupa 7 osób pod kierunkiem pani Justyny Wielgus

Laureatami konkursu zostały niestety inne 4 zespoły.

Obie drużyny z Potoczka zostały wyróżnione (z 18 innymi) za kreatywność w tworzeniu hasła promującego pracę w zakładach przetwórstwa mięsa drobiowego i wołowego. Nasze też prace będą inspiracją do promocji tego profilu.

Dziękujemy młodzieży za pracę w zespołach i zachęcamy wszystkich uczniów do rozwijania swoich talentów i pasji zawodowych.

Justyna Wielgus, Helena Ślusarz z młodzieżą

                     

powrót do góry strony

------------------------------------------------------------- 

 

Nasi uczniowie finalistami wojewódzkiego konkursu kulinarnego

             W dniach 5 - 6 lutego br. w Lublinie odbył się konkurs kulinarny pt: „Bitwa na drobiowe smaki”  adresowany do młodzieży kształcącej się w zawodach gastronomicznych.  W konkursie mogła wziąć udział jedna dwuosobowa drużyna ze szkoły. Do eliminacji regionalnych  zakwalifikowało się 11 drużyn ze szkół województwa lubelskiego. Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Aleksandra Bębenek i Jakub Łoszak z klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. 

            Głównym celem konkursu była promocja mięsa drobiowego, obalenie mitów na temat szkodliwości drobiu, rozwijanie umiejętności kulinarnych oraz sprawdzenie kreatywności uczniów szkół gastronomicznych. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu i zaserwowaniu potraw, których głównym składnikiem było mięso drobiowe.

Oprócz części konkursowej organizatorzy przygotowali część edukacyjną składającą się z live cooking w wykonaniu Mistrzów Kuchni z międzynarodowej organizacji EURO TOQUES oraz wykładów dietetyków na temat zdrowej diety.

            Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu przystawki i dania głównego, w których na  pierwszym planie miało znaleźć się mięso drobiowe. Dobór pozostałych składników do wykonania potraw był dowolny.  Uczniowie naszej szkoły przygotowali przystawkę składającą się z: kotlecików z fileta drobiowego z dodatkiem fety i pietruszki, obsmażonych w sezamie, podanych z dipem czosnkowo- ogórkowym. Danie drugie składało się z podudzi kurczaka, które zostały wytrybowane, a następnie nadziane przygotowanym farszem. Główne danie zostało podane z brązowym ryżem, marchewką karmelizowaną oraz sosem musztardowym.

Potrawy przygotowane i zaprezentowane przez młodzież okazały się tak dobre, że zapewniły nam awans do drugiej części konkursu, czyli finału etapu regionalnego.

W finale, który rozegrano 6 lutego nasza szkoła walczyła o pierwsze miejsce i awans do etapu ogólnopolskiego z pięcioma drużynami reprezentującymi szkoły: ZSCKR w Jabłoniu, ZSCKR w Leśnej Podlaskiej, Zespół Szkół w Parczewie, Zespół Szkół Zawodowych nr 1 we Włodawie i Zespół Szkół w Lublinie. 7

Po zaciętej rywalizacji  nasza drużyna zdobyła III miejsce. Uczniowie przygotowali wyśmienite danie ze składników wyznaczonych przez Szefa Kuchni, a były nimi: kalafior, pieczarki, ciasto francuskie oraz filet z kurczaka. Przygotowane z tych składników danie składało się z ravioli na bazie ciasta francuskiego nadzianych farszem z pieczarek i kalafiora, do tego filet z kurczaka podsmażony, a wcześniej zamarynowany w ziołach. Ola i Kuba przygotowali również sos na bazie czerwonego wina oraz puree z zielonego groszku. Danie wyglądał efektownie i smakowało wyśmienicie.

            Konkurs oceniany był przez jury w składzie: Łukasz Konik – Szef Kuchni oraz członek EURO TOQUES Polska, Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni w restauracji Frizzante w Lublinie, Artur Wawer – członek EURO TOQUES Polska, Justyna Siwiela- Tomaszczyk- dietetyk  i właścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii „VitaNutrica” oraz Maciej Bujnik – Dyrektor Biura Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.

 

Składamy gratulacje dla uczniów naszej szkoły, którzy wykazali się dużymi umiejętnościami i wiedzą podczas konkursu oraz życzymy dalszych sukcesów kulinarnych.

                                                                                                Justyna Wielgus

                                           

powrót do góry strony

-------------------------------------------------------------

starsze wiadomości